Witamina D nazywana jest „eliksirem życia”. Odgrywa kluczową rolę w walce z szeregiem chorób cywilizacyjnych. Niedobory witaminy D powodują:
Witamina D rozpuszcza się tłuszczach. Jest magazynowana w wątrobie i tkance tłuszczowej. W pokarmie występuje w dwóch formach: pochodzenia roślinnego (witamina D2) i zwierzęcego (D3). Jej najlepszym źródłem są tłuste ryby, mleko i żółtka jaj. Warto pamiętać, że z pożywienia możemy pozyskać ok. 20% dziennego zapotrzebowania na witaminę D.
Największym i najbardziej skutecznym naturalnym źródłem witaminy D są promienie słoneczne. Poprzez syntezę skórną wywołaną promieniowaniem UVB możemy zaspokoić aż 90% dziennego zapotrzebowania na tę witaminę. Ale sezon jesienno-zimowy to czas ograniczonego oddziaływania słońca w naszej części świata. Stąd wyniki badań - aż 95 procent Polaków ma utrzymujący się niedobór witaminy D. Długotrwały niedobór witaminy D jest niekorzystny dla naszego organizmu.
Dlatego w najbliższych miesiącach niezbędna jest suplementacja witaminą D. Bo szybko rosnące niedobory witaminy D przełożą się na pogorszenie się naszego samopoczucia i odporności, niezależnie od wieku i płci. Braki witaminy D mają związek z rozwojem choroby Hashimoto. Objawami tej choroby są przede wszystkim depresja, duże wahania masy ciała, wrażliwość na zmiany temperatury, wypadanie włosów, szybkie męczenie się, zaniki pamięci i osłabienie mięśni.
U osób dorosłych optymalna dzienna dawka witaminy D wynosi od 800 do 2000 j.m. Jej zapewnienie jest szczególnie ważne w przypadku seniorów po 65 roku życia. Zapotrzebowanie na witaminę D jest zależne od masy ciała. Osoby otyłe powinny przyjmować wyższe dawki.
Warto skonsultować swoją suplementację z lekarzem, by osiągnąć najlepsze efekty. Zachęcamy do kontaktu z naszymi lekarzami. Wykupienie abonamentu zapewni niezakłócony dostęp do konsultacji.