Wszyscy odpowiedzialni dietetycy zalecają dietę bogatą w warzywa, owoce, produkty pełnoziarniste i inne zdrowe dla serca produkty spożywcze. Dieta taka pomaga utrzymywać prawidłową masę ciała, ciśnienie krwi, czy poziom cholesterolu. Prawidłową dietę wspierają aktywność fizyczną, odpowiedni sen, rzucenie palenia i ograniczone spożycie alkoholu. Nie jest tajemnicą, że spożywanie dużej ilości mięsa, zwłaszcza czerwonego zwiększa ryzyko wystąpienia wielu chorób, w tym układu krążenia. Najnowsze badanie wskazuje, że szczególnie szkodliwe mogą być metabolity wytwarzane przez nasze bakterie jelitowe uaktywniane pod wpływem naszej preferencji do diety pełnej mięsa.
Naukowcy z Friedman School of Nutrition Science and Policy (Tufts University) i Cleveland Clinic Lerner Research Institute zbadali ryzyko wystąpienia miażdżycy (atherosclerotic cardiovascular disease – ASCVD) związane ze spożyciem mięsa i zidentyfikowali leżące u jego podstaw ścieżki biologiczne. To pierwsze badanie dotyczące zależności między żywnością pochodzenia zwierzęcego, a ryzykiem ASCVD oraz pośredniczenia w tym ryzyku przez związki wytwarzane przez bakterie (mikrobiotę jelitową), jak również tradycyjnych czynników ryzyka ASCVD, takich jak poziom cholesterolu we krwi, ciśnienie tętnicze i poziom glukozy we krwi.
Badanie opierało się na analizie wieloletnich danych pochodzących z prowadzonego przez Narodowy Instytut Zdrowia (NIH) Cardiovascular Health Study (CHS), długoterminowego badania obserwacyjnego dotyczącego czynników ryzyka chorób sercowo-naczyniowych u Amerykanów w wieku 65 lat i starszych. Badanie wykazało, że wyższe spożycie nieprzetworzonego czerwonego mięsa, całkowite spożycie mięsa (nieprzetworzonego plus przetworzonego czerwonego) oraz całkowite spożycie żywności pochodzenia zwierzęcego były związane z wyższą częstością występowania ASCVD – na około 1,1 porcji dziennie ryzyko rosło o 22%. Około 10% tego zwiększonego ryzyka wiązało się z podwyższonym poziomem trzech metabolitów wytwarzanych przez bakterie jelitowe z substancji odżywczych występujących w mięsie. Wyższe ryzyko i powiązania z metabolitami bakterii jelitowych stwierdzono w przypadku czerwonego mięsa, ale nie drobiu, jaj czy ryb. Ich spożycie nie było istotnie związane z ASCVD. Wyższe ryzyko wystąpienia ASCVD miało związek z poziomem glukozy we krwi i insuliną, a w przypadku przetworzonych mięs również z ogólnym stanem zapalnym. Nie miało zaś wpływu ani na ciśnienie krwi ani poziom cholesterolu we krwi.
Wniosek? Więcej warzyw, owoców, nieprzetworzonych produktów zbożowych, mniej pieniędzy przeznaczonych na leki!