Career

We love our work. We are united by the belief that every human life and health is precious. That's why we help all people when they are in need. We protect health and life. This is more than just a job. It is a service.
News

Dieta

Wszyscy odpowiedzialni dietetycy zalecają dietę bogatą w warzywa, owoce, produkty pełnoziarniste i inne zdrowe dla serca produkty spożywcze. Dieta taka pomaga utrzymywać prawidłową masę ciała, ciśnienie krwi, czy poziom cholesterolu. Prawidłową dietę wspierają aktywność fizyczną, odpowiedni sen, rzucenie palenia i ograniczone spożycie alkoholu. Nie jest tajemnicą, że spożywanie dużej ilości mięsa, zwłaszcza czerwonego zwiększa ryzyko wystąpienia wielu chorób, w tym układu krążenia. Najnowsze badanie wskazuje, że szczególnie szkodliwe mogą być metabolity wytwarzane przez nasze bakterie jelitowe uaktywniane pod wpływem naszej preferencji do diety pełnej mięsa.

Naukowcy z Friedman School of Nutrition Science and Policy (Tufts University) i Cleveland Clinic Lerner Research Institute zbadali ryzyko wystąpienia miażdżycy (atherosclerotic cardiovascular disease – ASCVD) związane ze spożyciem mięsa i zidentyfikowali leżące u jego podstaw ścieżki biologiczne. To pierwsze badanie dotyczące zależności między żywnością pochodzenia zwierzęcego, a ryzykiem ASCVD oraz pośredniczenia w tym ryzyku przez związki wytwarzane przez bakterie (mikrobiotę jelitową), jak również tradycyjnych czynników ryzyka ASCVD, takich jak poziom cholesterolu we krwi, ciśnienie tętnicze i poziom glukozy we krwi.

Badanie opierało się na analizie wieloletnich danych pochodzących z prowadzonego przez Narodowy Instytut Zdrowia (NIH) Cardiovascular Health Study (CHS), długoterminowego badania obserwacyjnego dotyczącego czynników ryzyka chorób sercowo-naczyniowych u Amerykanów w wieku 65 lat i starszych. Badanie wykazało, że wyższe spożycie nieprzetworzonego czerwonego mięsa, całkowite spożycie mięsa (nieprzetworzonego plus przetworzonego czerwonego) oraz całkowite spożycie żywności pochodzenia zwierzęcego były związane z wyższą częstością występowania ASCVD – na około 1,1 porcji dziennie ryzyko rosło o 22%. Około 10% tego zwiększonego ryzyka wiązało się z podwyższonym poziomem trzech metabolitów wytwarzanych przez bakterie jelitowe z substancji odżywczych występujących w mięsie. Wyższe ryzyko i powiązania z metabolitami bakterii jelitowych stwierdzono w przypadku czerwonego mięsa, ale nie drobiu, jaj czy ryb. Ich spożycie nie było istotnie związane z ASCVD. Wyższe ryzyko wystąpienia ASCVD miało związek z poziomem glukozy we krwi i insuliną, a w przypadku przetworzonych mięs również z ogólnym stanem zapalnym. Nie miało zaś wpływu ani na ciśnienie krwi ani poziom cholesterolu we krwi.

Wniosek? Więcej warzyw, owoców, nieprzetworzonych produktów zbożowych, mniej pieniędzy przeznaczonych na leki!