Kariera

Kochamy naszą pracę. Łączy nas przekonanie, że każde życie i zdrowie człowieka jest cenne. Dlatego pomagamy wszystkim ludziom, gdy znajdą się w potrzebie. Chronimy zdrowie i życie. To więcej, niż tylko praca. To służba.
Aktualności

Ważne informacje o występującej w wodzie bakterii Legionella

GIS wspólnie z Narodowym Instytutem Zdrowia Publicznego PZH - PIB wydał zalecenia, które ma pomóc zmniejszyć zagrożenie, jakie mogą stanowić występujące w wodzie bakterie Legionella. Do soboty legionellę wykryto u 143 osób, głownie mieszkańców Rzeszowa i okolic. Zmarło 8 pacjentów w podeszłym wieku, cierpiących na szereg chorób współistniejących i mających znacząco obniżoną odporność. Wzmocnienie nadzoru nad przestrzeganiem zasad bezpieczeństwa zdrowotnego wody dotyczy też szpitali i domów pomocy społecznej. 

Legionelloza to zakaźna choroba układu oddechowego. Wywołują ją bakterie Legionella pneumophila, które występują w wodzie i rozmnażają się w temperaturze 20-50 stopni Celsjusza. Namnażaniu się pałeczek Legionella w instalacjach wodnych sprzyja utrzymująca się od długiego czasu wysoka temperatura powietrza. 

Legionelloza nie jest zaraźliwa, nie przenosi się z człowieka na człowieka. Stanowi zagrożenie poprzez drogi oddechowe, do zakażenia może dochodzić poprzez wdychanie powietrza, w którym znajduje się aerozol skażonej bakteriami wody (mgła wodna powstała w wyniku rozprysku wody). Legionella nie przenosi się też drogą pokarmową, tzn. nie jest niebezpieczna, gdy trafi do układu pokarmowego wraz z wypitą wodą.

Większość przypadków legionellozy można wyleczyć za pomocą antybiotyków. Ciężki przebieg choroby najczęściej dotyczy osób starszych, z obniżoną odpornością i przewlekłymi chorobami płuc, a także palaczy.

GIS rekomenduje:

– regularne czyszczenie i dezynfekcję urządzeń natryskowych w domu (głowice prysznicowe, nawilżacze powietrza, wanny z hydromasażem), zgodnie z zaleceniami producenta,

– po nieużywaniu kranu ponad 2 tygodnie, odkręcić wodę na przynajmniej 2 minuty zanim zacznie się z niej korzystać,

– okresowo opróżniać i przepłukiwać urządzenia grzewcze, zgodnie z zaleceniami producenta, aby zredukować osiadające na dnie i ściankach zanieczyszczenia, 

– zachować temperaturę wody w urządzeniach grzewczych na poziomie 60°C.